geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Kolfballenmaker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Van het golfspel dat tegenwoordig door velen als typisch Brits wordt beschouwd, wordt wel beweerd dat het haar wortels in de Nederlanden heeft, alwaar het gespeeld werd met een kolf en een bikkel. Moeilijk te achterhalen is of dit werkelijk waar is, maar vast staat dat op ons grondgebied het colfspel al eeuwenlang werd gespeeld. Eveneens staat vast dat er door o.a. de Romeinen en de Perzen sporten werden beoefend die mogelijk als voorloper van het colfspel beschouwd kunnen worden.
Zo halverwege de zeventiende eeuw werden veel kolven of 'klieken' gebruikt van Schotse makelij. Terwijl de Schotten op hun beurt weer Hollandse colfballen gebruikten. Maar ook in het achttiende eeuw waren hier kolfballenmakers actief. In Delft was dat bijvoorbeed Cornelis van der Lubben. Cornelis woonde op de Verwersdijk, heden nummer 180. Dat is de oostzijde ter hoogte van de Molenstraat. Cornelis werd geboren te Scheveningen in 1746 maar had zich in Delft als kolfballenmaker gevestigd. Hij was gehuwd met de twee jaar oudere Neeltje Tuyt.
De periode waarin Cornelis zijn kolfballen maakte was die van de zogenaamde featherie-ballen. Dit waren leren ballen gevuld met ganzenveren. Voorheen waren de kolfballen van hout. Over kolfballen zegt het Glasbergen beroepenboek het volgende: 'Kolfballen werden volkomen bolrond van sajet samengerold en met wit leer overtrokken.'

Kolfspelers die op het ijs hun kolfspel spelen
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies