geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Kousenmaker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Jan Steen
Voor tal van kledingstukken was er wel iemand die gespecialiseerd was in het maken van juist dat ene item. Zo waren er niet alleen de hoedenmaker en de keurslijfmaker1, maar ook de nestelingmaker2, huyckmaker3, de handschoenmaker en zelfs de knoopmaker. En met de productie en verkoop hiervan moest men ook nog een gezin zien te onderhouden.

De kousenmaker was ook zo’n gespecialiseerde ambachtsman (of vrouw). En in Delft liepen er daarvan heel wat rond, zoals bijvoorbeeld Hendrick Barentsz van Lent die aan de Molslaan, ter hoogte van nummer 15, woonde. Maar ook Dirck Jorisz van Uutwijck en Hendrick van den Mierop waren Delftse kousenmakers.
In de Choorstraat woonde kousenmaker Maerten Goverts. Nadat zijn eerste vrouw overleden was trad hij in november 1604 in het huwelijk met Jannetje Jaspers. Uit deze relatie werd een kind geboren dat reeds in 1613 kwam te overlijden. Een paar jaar later, in 1616, zou er toch een kind in huize Goverts komen te wonen want Maerten was met het weeshuis overeengekomen dat hij een weesmeisje op zou nemen om haar het kousenmakersvak bij te brengen. Zo kon het gebeuren dat het weesmeisje Maertghe Pieters voor tien maanden bij Maerten Govers in de leer ging. Maar in het weeshuis zat men ook niet stil: het trok zijn eigen kousenmaker aan, ene Jan de Snier. En nog voor Kerstmis dat jaar keerde Maertghe Pieters daarom terug naar het weeshuis om bij Jan de Snier ‘haer hantwerck voort te leeren’. In juni 1623 liep Maertghe uit het weeshuis weg en vond onderdak bij lijndraaier Jacob Pietersz.

Voetnoeten

  1. Een keurslijf was een soort korset.
  2. Een nesteling was een veter.
  3. Een huyck was een soort cape, een mantel.

Bronnen: Glasbergen, DTB-Delft, ONA-Delft, Historisch GIS, Geschiedenis van het weeshuis der gereformeerden binnen Delft.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies