geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Lange Haven

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Wikischiedam.jpg

De Lange Haven is een gracht met een lengte van ongeveer 550 meter in het centrum van de Zuid-Hollandse plaats Schiedam.

Beschrijving

De Lange Haven vormt de verbinding tussen de Schiedamse Schie ter hoogte van de Beursbrug en de Buitenhaven ter hoogte van de Koemarktbrug. Halverwege de Lange Haven ligt de Appelmarktbrug, een gietijzeren ophaalbrug die gebouwd is rond 1860. Wanneer een boot door de haven vaart, wordt deze brug door twee brugwachters met de hand omhoog getrokken.

Rijksmonumenten

Langs de Lange Haven staan enkele tientallen rijksmonumenten waaronder:

  • de Korenbeurs
  • de Sint-Jan-de-Doperkerk of Havenkerk
  • Het pand aan de Lange Haven 141
  • Het huis Nolet

Langs de walkanten van de Lange Haven staat een reeks decoratieve ijzeren gaslantaarns, tegenwoordig ingericht voor natriumlicht, die eveneens als 'rijksmonument' gelden.

Omschrijving straatnaam

van Gerrit Verboonstraat/Koemarkt naar Dam/Korte Dam; Centrum. We moeten hier stellen dat de naam Lange Haven voor zowel de stadsgracht als de beide kaden wordt gebruikt. Als stadsgracht is het zonder meer de gekanaliseerde Schie. Vroeger vanaf de rivier de Merwe, later de Nieuwe Maas was het voor de scheepvaart de toegang tot de stad. Een haven dus en daarom werd van oudsher de huidige Lange Haven gewoon 'Haven’ genoemd. De in vroeger tijd gangbare gewoonte om lokaties vanuit het stadscentrum te beschouwen maakte dat men de stadse zijde aanduidde als ‘Op de Haven’ en de andere zijde als ‘Over de Haven’. Deze namen werden nog tot het eind van de 18e eeuw gebruikt. Het verschil tussen Lange Haven en Korte Haven werd namelijk heel erg benadrukt toen in 1779 de Nieuwe Sluis een duidelijker onderscheid teweegbracht. Gelijkertijd begon de naam van het water ook voor de beide havenkanten te gelden.

Bronvermelding

Rook, W.P. Het nieuwe straatnamenboek Schiedam, Straatnamen van Schiedam: Historie en verklaring van Schiedamse straatnamen en lokatieaanduidingen, Post Scriptum, 2003.


Wiki

Wikischiedam.jpg
WikiSchiedam

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies