geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Lintwerker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Gielis Gielisz was een Delftse lintwerker, evenals Meijndert Adriaensz Cloet die aan de Molslaan woonde. Aan de Molslaan woonde nog een lintwerker: Pieter Pietersz van Boxtel. Maar ook woonden er collega’s op het Rietveld, het Oosteinde en in de Vlamingstraat. Kortom, er woonde en werkte een groot aantal van deze ambachtslieden verspreid over het Delft van de Gouden Eeuw.
Blijkbaar was er in deze tijd van overvloed (voor een deel van de bevolking) genoeg te verdienen. Maar waarmee dan? Met het produceren van garen en band. Lint in de mooiste en duurste varianten om daarmee kleding en textiel af te werken of te verfraaien. Soms werd het ambacht van lintwerker gecombineerd met dat van koordenwerker. Onderstaande citaten uit het oude beroepenboek van Glasbergen geven misschien een idee van het een en ander:

‘De gemeene Meesters van alderley Lint-wercken, Koussebanden-lint, Hooft-lint, ende andere met het kleyn Voet-getouw werckende. (1623)’
‘Te koop te Amsterdam een party goude, zilvere, zyde, florette en floerse linten en gereedschappen tot dito fabrieque behorende, bestaende in een lintmolen á 24 spoelen, een effen lint-drukmoolen en enkele winkelkassen. (1740)’

Voor de vervaardiging van lint waren er reeds sinds de zestiende eeuw lintmolens. Vanaf 1830 kwam de taffe-lintmolen in gebruik. Dit waren weefstoelen waarop vele linten tegelijk geweven konden worden. De tafzijden linten die hierop geweven werden waren van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Met de komst van de lintmolen ontstond in lintweverijen grote werkloosheid omdat de molen het werk van wel twaalf mensen kon overnemen.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies