geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Mijn Jeneverherinnering

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Wikischiedam.jpg

Mooie, grappige of bijzondere herinneringen aan de jeneverindustrie? In het Jenevermuseum staat een brievenbus waar men herinneringen achterlaat.


Mijn oom John uit Rotterdam dronk Ketel 1. Dat vond ik duur omdat mijn vader Hoppe dronk. Ketel 1 leek chique.

Ik ben van 1967

Jeanine.


Als kind op een verjaardag van mijn ook water ipv jenever schenken voor een oom.

En dan wachten totdat hij een slokje nam.

Meestel werd het door de oom heel leuk meegespeeld.

Tonnie


Mijn grootvader werkte hier ergens. Was wel chef van iets. Ik heb nog gesneden kurk van hem, zo'n schenkkurk als hier op de fles. Circa 1928 is grootvader overleden.

Toen was er geen pensioen voor vrouw en kinderen. Grote armoe volgde

Dix


Mijn vader

Iedere zondag na de kerk

koffie gebak

en

dan een "jonkie"

Glaasje jonge jenever

Jeanine


We denken aan Pa Wegman Jenever met een stukje leverworst met mosterd. Pa ging stiekem zijn glaasje vullen in de keuken.....


Als mijn vader thuiskwam uit de zaak, dronk ie altijd een glaasje jenever


+/_ 1987 / 1988

In café Eden aan de Paradijslaan inRotterdam heb ik veel geld verdiend met jenever. Ik wedde met mensen hoeveel dubbeltjes er in een vol jeneverglas konden totdat her overliep. Ik wist dat het er heel veel waren, dus ik won altijd. Het werkte allen met zo'n kelkglaasje en met echte jenever, niet met water.

Richtje


Voor mij was dit de eerste kennismaking met jenever. Ik vond het erg interesant en een leuke ervaring het enthousiasme van de vertellers was erg leuk en sprak erg aan.

Al met al een leuke ervaring en zeker een aanrader.

Jantje


Toen ik 16 was, bestelden mijn opa & ik op een feestje samen een borrel. Één van de eerste keren dat ik jenever dronk.De barman schonk het in een frisdrank glas (bij gebrek aan borrelglazen) en schonk het veel te vol. Mijn opa zei wijs: "jenever is zo blank, dat ziet je lever niet". De volgende dag kwam ik erachter dat mijn lever wel degelijk het wel degelijk had gemerkt.

Bernice


Zelf kom ik uit Apeldoorn. Mijn schoonvader uit A'dam. Hij mocht van de dokter ieder dag jenever drinken. Maar ..... hij had 4 dokterts!!

Rins


Wisten jullie dat: De glaasjes zonder voet waar de brandersknechten een genever uit te drinken kregen, ook werden en ook nog worden gebruikt in de boomgaarden inde Betuwe. Om de zelfde reden dat ze niet lang bleven zitten. De kersen plukker kreeg dit als hij een dubbele kers had gevonden. De dubbele kers haalt het niet tot de suppermarkt. Als je een dubbele kers wilt ien moet je in de maanden mei,juni,juli naar de Betuwe komen en de kersen boomgaard bezoeken.


toen ik een kind was, 50 jaar geleden, had ik een oom uit Leeuwarden. Na de eerste borrels werd zijn neus rood, dan na nog meer borrels blauw om uiteindelijk donkerpaars te worden. Als kind vonden wij dit facinered om te zien.

Bert


Mijn eerste kennismaking met jenever was toen ik vreselijk kiespijn had. Mijn vader liet mij toen spoelen met jenever. Dat hielp, zei hij, maar niet doorslikken hoor! Uitspoelen na het spoelen Nu moet ik eerlijk bekennen dat er wel wat werd doorgeslikt :-). dus of het spoelen of het doorslikken nu geholpen heeft tegen de pijn? U mag het zeggen. :-) ;-)

Mw. A. Hoeksma


De 'ontgroening' voor de gidsen van het scheepvaartmuseum. Een jenevertje bij cafe de Druif met mijn latere geliefde.

Anna


Mijn vader dronk degelijks een borrel. Hij had altijd een grote fles in huis. Maar als de fles dan leeg was, was het voor ons kinderen: Magie. Hij schudde de lege fles met dop erop, draaide de dop (kurk) er dan af, en liet er een brandende lucifer in vallen. Whoeff, het duiveltje kwam uit de fles.

Ton


Ik heb een jeneverbes gegeten

Rik


Mijn Belgische buurman moest niets hebben van de Hollandse jenever. Als nazaat uit het geslacht Filliers zwoor hij bij dat merk. Ikzelf hou van alle jenevers, moutwijnen, korenwijnen etc. Maar toen buurman Jef me een fles Filliers kado deed heb ik die de hemel in geprezen. Nog vele flessen kwamen daarna mijn kant op.

Jan


Ik dacht dat jenever vroeger wer uitgesproken als Jennifer.

Annabel


Als Arie genoeg jenever had gedronken ging hij de jenever in zijn haar smeren wat wij allen heel leuk vonden. Hij was dan als een balletje.


Mijn opa, een goede vriend van L. Melchers heeft vele houten locomotieven gemaakt. Figuurzagen aan de eetkamertafel was een heel normaal verschijnsel en al die wielen die geschuurd moersten worden.....

Yvonne


Als binnenvaartschipper, zeker 50 jaar geleden. Ik voerde mout en gerst. De lading mout was altijd minder vanwege het gewicht. Ik herinner me de magere arbeiders. Ze deden zwaar werk en dronken moutwijn.

D.


In de oorlog zijn mijn ouders getrouwd, in 1943 waarschijnlijk in augustus. Z e hadden geen geld, maar wel eten.

Zij hadden familieleden in een branderij werken. Ik weet niet welke branderij dat is. Een familielid was meesterproever, dat werd mij als klein jongetje verteld. Als hij een jenvertje kreeg, dan hoefde je niets te vertellen, want hij wist meteen wat hij voorgeschoteld kreeg. Hij heette Henk Opschorr. Dat was mijn oom.

Ze konden aan 'drap' komen die in de onderkant van de vaten moutwijn zat. Het was dus geen spoeling, want dat ging naar de beesten, maar het was een soort restprodukt. Met de filtering kwam dat eruit.

Mijn ouders hebben dit gedronken bij hun trouwfeest. Daarmee konden ze al hun gasten een plezier doen.

Piet


Hé wat gebeurt er hier ? In februari 1950 kwam ik als jonge eerste luitenant samen met een broer uit Indië. Ik had daar een drank rantsoen van 3 flessen jenever per maand. Meestal 2 flessen Bokma oude jenever en 1 fles bessenjenever. Zelfs op de buiten posten met gevaarlijke toegangswegen werd de drank nog bezorgd. Misschien wat veel maar ik zat bij het korps Mariniers waar niet op een glaasje werd gekeken. Bij mij thuis werd een drankje alleen gedronken op een verjaardag of bij een of andere bijzondere gelegenheid. Mijn vader, niet op de hoogte van mijn gebruik, had i.v.m. onze thuiskomst heel royaal een fles jenever gekocht en schonk ons met ruim gebaar een borrel in. Zoals gebruikelijk ging deze eerste borrel “ad fundum” naar binnen en pakte ik de fles, schonk een tweede glas vol en zette de fles naast mijn stoel op de grond. Mijn vader kreeg de schrik van zijn leven: “zijn zoon een alcoholist??” Gelukkig niet, ik werd weer een nette burger met een borreltje bij speciale gelegenheden hoewel….vanaf toen ik het kon betalen praktisch elke dag voor het eten twee borreltjes. Nu jonge jenever. Het moet beslist gezond zijn want volgende maand word ik 93jaar.

C.G.S


HET EEUWIGE LEVENCLIVE HELLINGA (1937-2020) Clive Hellinga (1937-2020), was zeeman van ‘Schier’ met een unieke verzameling. ‘Toen ik wegging woog ik 61 kilo. Ik kwam terug als een beer van 108 kilo. Door de vis en de jenever’, vertelde hij in 2017 in VK Magazine.

Meer informatie vindt u op https://www.volkskrant.nl/mensen/clive-hellinga-1937-2020-was-zeeman-van-schier-met-een-unieke-verzameling~bf80c03c/].


Mij grootvader "Bompa" dronk altijd Bokma Jenever. Daarom noemde wij hem Bokma Bompa. Hij zei ook steeds dat het tegen alle kwaaltjes hielp, en hij gaf het me als kind tegen tandpijn. Nu "not done".

Marieke


Wiki

Wikischiedam.jpg

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies