geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Mijtens I, Daniël

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Zelfportret Mijtens
Daniël Maertensz Mijtens werd in Delft geboren omstreeks 1590 en overleed in Den Haag in 1647. Hoewel in Delft geboren, was zijn familie van Vlaamse oorsprong. Hij was de zoon van Maerten Mijtens (ca.1552–1628) en Anneken Tyckmakers (?–1611). Daniël is tweemaal getrouwd geweest, beide keren in Den Haag: eerst met Gratia Cletcher (1612), vervolgens met Susanna Droeshout, alias Drossate (1628). Daniël had een dochter Anna en een zoon Daniël. Vanaf 1610 tot aan zijn dood woonde hij in Den Haag m.u.v. de periode 1617–1634 waarin hij in Engeland verbleef. Daniël Mijtens was een leerling van Michiel Jansz. van Mierevelt. Zelf leerde hij het vak aan zijn zoon Daniël Mijtens II en aan zijn jongere broer Isaac Mijtens.

Naast kunstschilder was Daniël ook tekenaar. Hij schilderde vooral voorstellingen uit de mythologie en portretten. In 1617 trok Daniël naar Engeland waar hij bekend werd onder de naam Daniël Mytens the Elder. In Thomas Howard, graaf van Arundel, Surrey en Norfolk, vond hij zijn mecenas. Hij schilderde de graaf en zijn vrouw, waarna hij al spoedig de opdracht kreeg om koning Jacobus I en diens zoon Karel (de prins van Wales) te schilderen. Ook schilderde hij de hertog van Hamilton. In 1625 werd hij de hofschilder van Karel I. Sommige werken van Mijtens zijn tot op de dag van vandaag in het bezit van de Britse koninklijke familie.
De grote productie aan schilderijen doet vermoeden dat Daniël een eigen atelier en medewerkers had. Met de komst van Antoon van Dijck naar Engeland werd zijn positie als leidende hofschilder aangetast. Langzaam maar zeker nam van Dijck die positie over. Daniël was de neef van kunstschilder Aert Mijtens.

Bronnen: Wikipedia, Ecartico, RKD

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies