geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Museummolen De Walvisch

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

MOLEN DE WALVISCH, ÉÉN VAN DE ‘REUZEN VAN SCHIEDAM’

In Museummolen De Walvisch stap je letterlijk in de geschiedenis van de Schiedamse molens! Bekijk op de panoramazolder de filmprojectie over deze ‘Reuzen van Schiedam’ en beleef het verhaal achter de hoogste molens ter wereld. Eén zolder hoger ontdek je alles over het ambacht van molenaar en de werking van een brandersmolen. Op de baliezolder zie je het echte ‘molenwerk’ en geniet je van het uitzicht op Schiedam vanaf de balie. En als de molenaar aanwezig is, kun je misschien nog een zolder hoger!

MOLEN- EN MUSEUMWINKEL

Op de begane grond koop je in de molen- en museumwinkel ambachtelijke meelproducten, gemalen op Schiedamse molens. Of een mooi boek over jenever of leuk cadeau. Trek gekregen? Geniet hier dan van een kop koffie of thee met iets lekkers.

MUSEUMMOLEN EN MOLENWINKEL DE WALVISCH: EEN UNIEKE SAMENWERKING

In februari 2018 opende Molenmuseum en molenwinkel De Walvisch trots zijn deuren! Een unieke samenwerking tussen Stichting Nationaal Jenevermuseum Schiedam en Stichting De Schiedamse Molens.

HERINRICHTING MOLEN

Om deze combinatie van gebruiksfuncties mogelijk te maken, is De Walvisch in 2017 grondig verbouwd en opnieuw ingericht. HP architecten is verantwoordelijk voor het algehele ontwerp van de molen. De museale inrichting is verzorgd door Tinker Imagineers. De verbouwing is begeleid door Restauratie Werkplaats Schiedam.

JENEVERSTAD SCHIEDAM

Schiedam staat bekend als dé jeneverstad van Nederland. De afgelopen eeuwen waren maar liefst meer dan 400 branderijen en distilleerderijen in de oude binnenstad actief. Eén van de belangrijkste grondstoffen voor jenever is gemalen gerstemout. De korenmolens in de stad draaiden daarom op volle toeren!

TE WEINIG CAPACITEIT

Zij maalden echter niet alleen mout, maar ook andere graansoorten (bijvoorbeeld voor brood). Toen in de 17e eeuw de vraag naar jenever (en dus naar gemalen gerstemout) sterk groeide, hadden de molens niet voldoende maalcapaciteit. Dat leidde tot onenigheid tussen de jeneverbranders en de bakkers. De branders begonnen uiteindelijk voor zichzelf en lieten een eigen molen bouwen: de “Brandersmolen”. De eerste brandersmolen stamt uit 1711 en hierna zouden er nog vele volgen!

HOOGSTE MOLENS TER WERELD

Op een gegeven moment stonden er meer dan dertig molens in de stad Schiedam. Bijna twintig daarvan waren brandersmolens. Om voldoende wind te vangen, moesten de molens flink boven de overige bebouwing uit steken. Zo groeiden ze uit tot de hoogste ter wereld! De vijf overgebleven reuzen zijn nog steeds karakteristiek voor de stad. Zij hebben in deze eeuw gezelschap gekregen van twee nieuwe brandersmolens: in totaal zijn er nu dus zeven. Maar er is maar één Museummolen!

ONTSTAANSGESCHIEDENIS

Molen De Walvisch (1794) dankt zijn naam aan de tegenovergelegen Walvisstraat – een verwijzing naar de Groenlandse walvisvaart. Hierbij waren namelijk ook de Schiedamse vissers betrokken. De vraag naar moutwijn en jenever was eind 18e eeuw opnieuw enorm gestegen. Om voldoende graan te kunnen blijven malen voor de branderijen, moesten er molens bijkomen. De bouw van De Walvisch was dus hard nodig!

BRAND IN DE MOLEN!

In de vroege ochtend van 14 februari 1996 vernietigt een hevige brand in Molen De Walvisch het complete interieur, van kap tot eerste zolder. Op de tussenzolder is in een schap nog de half gesmolten klok te zien, die het nachtelijk tijdstip van de brand aangeeft. Dankzij vele acties van Schiedamse bedrijven, instellingen en burgers én diverse subsidiegevers en fondsen kan de molen compleet worden gerestaureerd. De Walvisch is in 1999 weer gaan draaien. De molenwinkel is er gevestigd sinds 2002.

Contactgegevens

MUSEUMMOLEN EN MOLENWINKEL DE WALVISCH: Westvest 229, 3111 BT Schiedam, +31 (0)10-4267675, dewalvisch@jenevermuseum.nl, www.museummolen-schiedam.nl, twitter@MuseummolenWalv, facebook MuseummolenDeWalvisch.

Bronvermelding

Nationaal Jenevermuseum Schiedam Publicatie: MOLEN DE WALVISCH één van de ‘Reuzen van Schiedam’, editie 1-2018.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies