78 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
: C7674
Karl Wilhelm Naundorff, het laatste nieuws
: R28633
Delftse geschiedenis is een mysterie armer : al jaren twijfels over Karl Naundorff en andere fantasten
: R27335
L'affaire Naundorff : lettres autographes de Naundorff, archives de "La Legimite", souvenirs-miniature, portraits, bibliotheque : dont la vente aux encheres publiques aura lieu a Paris 1e 2e mars 1983 a 14 h 15
: R23446
'Ik weiger te geloven dat Naundorff bedrieger was'
: R27577
Lodewijk XVII - Naundorff : een mysterie ontrafeld
: R17313
Naundorff était bien Louis XVII. La fin d' une controverse historique
: R51384
L' Affaire Naundorff devant la justice
: R53223
Louis XVII retrouvé Naundorff Roi de France
: R54539
Naundorff, ou Mémoire a Consulter sur l'intrique du dernier des faux Louis XVII; Suivi des jugements et condamnations d'Ervagault, sous le consulat; de Mathurin Bruneau, sous la Restauration; et du Baron de Richemont, sous le gouvernement actuel
: R55143

Naundorff, Karl Wilhelm

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Inleiding

Karl Wilhelm Naundorff, geboren in 1785 en van beroep klokkenmaker beweerde Lodewijk XVII van Frankrijk te zijn. Hij stierf in Delft in 1845. Het graf van Naundorff is nog steeds te bezichtigen in het Kalverbos.

Bewering

Volgens officiële berichten was Lodewijk XVII gestorven in de gevangenis in 1795, op tienjarige leeftijd. Naundorff beweerde echter dat hij Lodewijk XVII was en ontsnapt was. Via omwegen kwam hij uiteindelijk in Berlijn terecht waar hij opgroeide. (Skepsis, Findagrave.com)

Frankrijk

Naundorff beweert tegenover een Duitse ambtenaar dat hij Lodewijk XVII is, de ambtenaar meldt dit aan de pers en in Frankrijk komt er hierover een krantenbericht. François Albouys, een royalist, stuurt Naundorff een uitnodiging om naar Frankrijk te komen. Albouys haakt echter af na gebrek aan bewijs. Toch krijgt Naundorff aanhangers vanwege zijn uiterlijk en de details die hij vertelt. In 1836 daagt Naundorff zijn vermeende familie voor de rechtbank met als eis hem te erkennen, hij wordt echter het land uitgezet. (Skepsis, Het mysterie van Naundorff door D.P Oosterbaan)

Engeland

Nadat hij Frankrijk is uitgezet vestigt Naundorff zich in Engeland waar hij als predikant gaat werken en zich bezighoud met onderzoek naar springstoffen en oorlogstuig. Hij probeert een nieuw ontploffingsmechanisme te ontwerpen maar door vele mislukkingen komt hij in geldnood en beland in de gevangenis omdat hij zijn schulden niet kan betalen. Langzaamaan blijven er steeds minder mensen over die overtuigd zijn van zijn adellijke afkomst. (Skepsis, Het mysterie van Naundorff door D.P Osterbaan)

Nederland

Naundorff reist begin 1845 naar Nederland omdat er interesse was voor zijn ontwerp. Daar aangekomen krijgt hij door koning Willem II een contract aangeboden om directeur te worden van een nieuw Pyrotechnisch Atelier in Delft. De bedoeling is dat Naundorff nieuwe soorten oorlogsmunitie voor het Nederlands leger gaat maken. Op 10 augustus 1845 overlijdt Naundorff echter in Delft aan de Tyfus, zijn aanhangers beweren dat hij vergiftigd is. (Skepsis, Het mysterie van Naundorff door D.P Osterbaan, Wikipedia)

Naundorff.png

Begraven

Na zijn dood wordt Naundorff op de begraafplaats Kalverbos in Delft begraven onder de naam Charles-Louis de Bourbon, hertog van Normandië (Lodewijk XVII). Het begraven van Naundorff onder deze naam ging echter niet zonder slag of stoot. Zijn zoon Charles en aanhanger Graaf de la Barre gaven het overlijden op van Lodewijk XVII. De Delftse wethouder twijfelde hier echter aan en ging naar Den Haag voor instructies. Na beraad werd besloten dat Naundorff toch onder de naam de Bourbon begraven mocht worden. Waarschijnlijk omdat hij onder die naam het land was binnengekomen maar zijn aanhangers beweerden dat dit erkenning was van zijn afkomst. (De overlijdensakte van Naundorff.) Het graf in het Kalverbos is in 1950 nog een keer gerestaureerd, waarbij het opperarmbeen werd achtergehouden om aan te kunnen tonen of Naundorff werkelijk Lodewijk XVII was. (Skepsis, Historywiz)

DNA

In 1998 werd via een DNA-test door de katholieke universiteit Leuven aangetoond dat Naundorff niet Lodewijk XVII was. Met behulp van een verzamelaar die haren had van Marie-Antoinette (de moeder van Lodewijk XVII) en het opperarmbeen van Naundorff kon worden vastgesteld dat Naundorff niet aan Marie-Antoinette verwant was. De nakomelingen van Naundorff verzetten zich hiertegen omdat zij beweren dat het niet bewezen is dat het gebruikte bot van Naundorff is. ([1], Skepsis)

Recent

In 2000 is uit DNA-onderzoek van een stukje hart gebleken dat Lodewijk XVII inderdaad als 10-jarige is gestorven. (historywiz.com 11e en 12e alinea)

Conclusie

Onze conclusie is dat Karl Wilhelm Naundorff niet Lodewijk XVII is, er is met DNA-onderzoek aangetoond dat Naundorff niet verwand is aan de Bourbon familie. Dit is voor ons het onomstotelijke bewijs dat Naundorff net als vele anderen die aanspraak maakten op de Franse troon gewoon een bedrieger was.

Literatuur en bronnen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies