6 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: S2972
: S2926
: S3120
: S7127
: S3076
Voorwaarden volgens welke aanvragen tot aankoop van bouwterrein in den Wippolder nabij de Oostpoortbrug aan den Kanaalweg en aan de ontworpen straat nabij den Delfgauwschen weg in overweging zullen worden genomen, 1910
: R74111

Oostpoortbrug

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Ligging

Twee bruggen in Delft dragen de naam Oostpoortbrug: de ijzeren ophaalbrug die aan de Oostpoort verbonden is en de draaibrug over het Rijn-Schiekanaal.

De twee Oostpoortbruggen en de Quackelbrug (rechtsonder) voor 1927. Bron: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Afdeling Multimedia RijkswaterstaatHandmatig opendraaien van de oude Oostpoortbrug aan de Kanaalweg. (Ca.1970, Provincie Zuid-Holland) beschrijving: Brug die toegang geeft tot de Oostpoort. Het is een ophaalbrug van ijzer en hout, die verschillende malen is gerestaureerd, maar gelukkig haar oude karakter bewaard heeft. De huidige brug is gebouwd naar een ontwerp van de gemeentearchitect C.J. de Bruyn Kops in 1867; in 1903 is de brug ingrijpend gewijzigd en verplaatst. De beide jaartallen staan op de ijzeren spijlen. Ook de Groenebrug over het Rijn-Schiekanaal wordt wel Oostpoortbrug genoemd. Toevoeging 2004: De naamgeving van de beide bruggen tussen de Oostpoort en de Kanaalweg leidde tot verwarring. De kleine ophaalbrug over de Zuidergracht heette 'Oostpoortbrug'. De draaibrug over het Provinciaal Kanaal heette volgens de gemeente Delft 'Groenebrug' en volgens de provincie Zuid-Holland 'Oostpoortbrug'. De provincie, die de brug in eigendom, heeft aan de brug een groot bord met die naam bevestigd. Om aan de verwarring een einde te maken heeft de gemeente Delft de naam 'Oostpoortbrug' van de provincie overgenomen en is heeft het ophaalbruggetje de naam 'Kleine Oostpoortbrug' gekregen. (Krogt, P.C.J. van der, Straatnamen van Delft: Verklaring van de namen van straten en buurten, grachten en bruggen, 2000)
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies