geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Paraplumaker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Paraplumaker

Italiaanse immigranten

In de tweede helft van de negentiende eeuw kwamen er veel Italianen naar Nederland om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Van de vijfhonderd Italianen die zich in de periode 1860 tot 1880 in Amsterdam en Rotterdam vestigden waren er zo’n tweehonderd schoorsteenveger. Vaak waren zij als jongen van een jaar of dertien door andere Italiaanse schoorsteenvegers naar Nederland gehaald om hier als hun knechtje aan de slag te gaan.

Delft

Ook in Delft streken zij neer. Aan de Voorstraat op nummer 5 woonde schoorsteenveger Antonio Ferrari met zijn gezin. Hij was gehuwd met Joanna Maria Solari. Daar hun zoon geboren werd in Zwitserland ligt het voor de hand aan te nemen dat Antonie, zoals veel collega-schoorsteenvegers, afkomstig was uit de regio Lago Maggiore in het Zwitsers-Italiaanse grensbied. Antonio zou uiteindelijk zijn beroep verruilen voor een ander ambacht dat in genoemd gebied al vanaf 1700 veel uitgeoefend werd, namelijk dat van paraplumaker.

Paraplu

De paraplu heeft een lange geschiedenis. Ze ontstond uit de parasol die al vele eeuwen langer gebruikt werd. Pas in later tijden werd er officieel onderscheid gemaakt tussen de parasol en de paraplu. Het regenscherm bestond uit verschillende componenten zoals het handvat, de baleinen en het doek. Het handvat was veelal van hout. Hiervoor werden houtsoorten als mahonie gebruikt. De spaken van de paraplu, baleinen genaamd, waren in vroeger tijden daadwerkelijk van walvisbalein gemaakt. In heet water was dit materiaal makkelijk bewerkbaar en vervormbaar. Hoewel de spaken van de paraplu tegenwoordig van ander materiaal gemaakt worden heten ze nog steeds baleinen. De stof die over de baleinen gespannen werd moest natuurlijk waterafstotend zijn.

Voor de rijken

Aanvankelijk was de paraplu een luxe product waarmee voornamelijk de rijken konden pronken. Ze werden met de hand gemaakt en de gebruikte materialen zoals zijde waren kostbaar. Pas nadat goedkopere materialen werden toegepast en de fabricage door machines werd overgenomen, kon ook de gewone burger zich zo’n regenscherm veroorloven.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies