1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Programma van den huldigingsavond ter gelegenheid van het 25-jarig priesterschap van den weleerw. Pater dr. G. Vrijmoed 20 april 1931
: R65128

Vrijmoed, Pater

From VerhalenWiki

(Redirected from Pater Vrijmoed)
Jump to: navigation, search
Borstbeeld pater Vrijmoed
Op de sokkel van zijn borstbeeld staat te lezen dat hij een groot sociaal burger was voor de Delftse gemeenschap. En daar is geen woord te veel mee gezegd. Pater Germanus (Jacobus Johannes) Vrijmoed werd in het jaar 1881 geboren te Rotterdam, maar woonde en werkte vanaf 1914 te Delft. Er was veel armoe in die tijd, maar pater Vrijmoed hielp waar hij maar kon. Hij was zozeer met de Delftse bevolking begaan dat hij in deze stad op handen werd gedragen. Hieronder wat voorbeelden, maar er zijn vast veel meer verhalen. Dus schroom niet en voeg uw eigen verhalen toe.

Het zal in de jaren dertig van de twintigste eeuw geweest zijn dat Willem Vink, vader van elf kinderen, met pater Vrijmoed aan de praat raakte. Gaandeweg het gesprek merkte de pater op dat de schoenen van Willem geheel versleten waren. Waarop Willem liet weten geen geld te hebben voor een nieuw paar. Pater Vrijmoed twijfelde geen moment en gaf de heer Vink geld voor een nieuw paar. Willem liet er geen gras over groeien en had zich binnen de kortste keren een nieuw paar schoenen laten aanmeten. Trots toog hij ermee naar pater Vrijmoed om ze hem te tonen. Toen Willem de pater het resterende geld terug wilde geven zei deze:'Nee Vink, koop daar maar een borreltje voor.'

Pater Vrijmoed in Scheveningen
Ook Willem Vinks dochter Annie, die de pater plagend Hans noemde, liep met de pater weg. De pater was gek op kinderen en verwende ze wanneer hij maar kon. Annie dacht weleens stilletjes 'was jij mijn vader maar' wanneer ze pater Vrijmoed zag op het patronaat of op school. Soms riep hij de kinderen van het patronaat bijeen waarna ze met z'n allen naar de Gasthuislaan gingen. Daar bezochten ze een snoepwinkeltje waar ze ieder voor 2½ cent aan snoep mochten kopen. Op bijgaande foto zien we pater Vrijmoed met de kinderen van het patronaat tijdens een dagje Scheveningen. Het meisje, staand uiterst rechts met het donkere jurkje is Annie Vink. De foto dateert van omstreeks 1935.
Pater Vrijmoed, uitvergroot

Pater Vrijmoed; geboren te Rotterdam 1881, overleden te Delft 1963 Zijn borstbeeld kreeg een plaats in de wijk Voorhof, tussen de Vrijmoedhof en de Adelbertkerk.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies