32 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
Catalogus van de verzameling Nederlandsch aardewerk door IDA C.E. Peelen, (collectie Mr. A.H.H. van der Burgh)
: R53343
De dagtaak van de museumdirectrice mej. Ida C.E. Peelen
: R54459
Museum directrice Ida C.E. Peelen
: R65673
Een bezoek aan Museum "Huis Lambert van Meerten' te Delft, bij de directrice mej. Ida C.E. Peelen
: R79236
Ida Peelen, de eerste en enige vrouwelijke directeur van Museum Mesdag, 1929-1934
: R18232
: 136325
Rijksmuseum "Huis Lambert van Meerten" te Delft Gids
: R64635
Tegeltableaux in het rijksmuseum "Huis Lambert van Meerten"te Delft
: R64636
Gids Rijks-museum "Huis Lambert van Meerten" te Delft
: R69393
Rijksmuseum "Huis Lambert v. Meerten", Inventaris van de Kunstvoorwerpen, 1908-1909
: R69878

Peelen, Ida

From VerhalenWiki

Revision as of 15:18, 1 November 2015 by Erfgoed Delft en Omstreken - Peter van der Kruk (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Ida Peelen leefde van 1882–1965. Zij werd geboren in Nederlands-Indië, Palembang, in een zakenmilieu. Vanaf haar zesde woonde ze in Nederland, en door haar studie en werk in het westen: Amsterdam, Den Haag en Delft. Zij zou haar hele leven een vurig aanhanger van de antroposofie blijven. In 1918 werd zij directrice van het (toenmalige) Rijksmuseum Huis Lambert van Meerten te Delft. Zij reisde veel om aankopen te doen voor studiedoeleinden. Als meer ongetrouwde werkende vrouwen in die tijd woonde Ida in een pension.

Ida Peelen, 1928. Fotocollectie Elsevier.

Bron: Delftse vrouwen van vroeger door Delftse vrouwen van nu. Uitg. VO|C Delft, mei 1996. ISBN 90-75095-23-6 (verkrijgbaar bij het Gemeente-archief Delft).

Ida werd geboren als oudste van vier kinderen in Palembang waar haar vader, Jan Peelen, ambtenaar was. Toen zij zeven jaar was, overleed haar moeder, Carolina Jacoba Catharina Scherius. Tijdens haar opleiding aan de meisjes-HBS in Amsterdam woonde zij, met haar jongere zuster, bij een broer van haar vader en zijn vrouw in huis. In 1895 hertrouwde haar vader met Johanna Elisabeth Beijen. Na haar middelbare school volgde zij de opleiding MO-geschiedenis die haar de mogelijkheid gaf colleges te volgen aan de Amsterdamse universiteit. Zij volgde colleges algemene geschiedenis bij professor Brugmans en kunstgeschiedenis bij privaat-docent Vogelsang. In 1905 behaalde ze haar MO-akte geschiedenis.
Via Vogelsang kon zij in 1906 als eerste vrouwelijke volontair aan de slag in het Rijksmuseum te Amsterdam. Zij assisteerde hem bij het afronden van zijn catalogus van meubelen. Na het vertrek van Vogelsang werkte zij bij het Rijksprentenkabinet en was zij korte tijd lerares kunstgeschiedenis aan de meisjes-HBS in Haarlem. In 1912 werd Ida Peelen adjunctdirecteur van het Haags Gemeentemuseum.
Zes jaar later in 1918 volgde zij Adolf le Comte op als directeur van het Museum Lambert van Meerten. Hiermee werd zij tevens de eerste vrouwelijke directeur van een rijksmuseum. Een mijlpaal bereikte zij door in 1920 de omvangrijke tegelverzameling van Jan Schouten aan de collectie toe te voegen. Zij bleef directeur tot november 1947.
Van 1929 tot 1934 werkt Ida Peelen tevens als directeur van Museum Mesdag in Den Haag. Zij vertrok met stille trom nadat de erven Mesdag onder leiding van Sam van Houten en diens dochter, de schilderes Barbara van Houten, kans hadden gezien om Wilhelm Martin benoemd te krijgen. Zijn status als directeur van het Mauritshuis en als hoogleraar kunstgeschiedenis was veel hoger dan die van Ida.
Zij was haar hele leven een vurig aanhanger van de antroposofie. Zij overleed in 1965 in het antroposofisch verpleegtehuis Huize Valkenbosch in Zeist.

Bron: Wikipedia

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies