geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Pennenmaker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Ganzenveer
De evolutie van de schrijfpen begon met de bamboe- of rietpen maar deze werden vanaf ca. 700 verdrongen door de ganzenveer. De ganzenveer als schrijfpen hoeft niet per definitie van een gans afkomstig te zijn. Veren van diverse grote vogels werden als pen gebruikt onder de noemer ganzenveer. Voor de schrijfveer gebruikte men de slagpen van grote vogels. Deze slagpen werd vervolgens bewerkt door de pennenmaker. Wanneer op de juiste manier gesneden kon de pen in de inkt worden gedoopt waarbij de schacht zich vol zoog en kon ermee geschreven worden. Uiteindelijk werd de ganzenveer als schrijfpen verdrongen door de metalen pen. Echter in de kalligrafie prefereert men nog steeds de ganzenveer boven andere pennen.

Het ‘oogsten’ van de ganzenveren deed men bij voorkeur in het voorjaar. Daarbij ging de voorkeur uit naar veren van de linker vleugel omdat deze voor rechtshandige schrijvers de juiste buiging hebben. Naast ganzenveren gebruikte men zwanen-, kraaien,- haviks-, uilen-, kalkoenen- en zelfs eendenveren. Zwanenveren waren schaars, dus duur. Kraaienveren waren er vooral voor de dunne lijn, terwijl die van haviken, eenden, uilen en kalkoenen als inferieur beschouwd werden.
Het bewerken van de veer tot schrijfveer geschiedde als volgt: de schacht werd schuin afgesneden en het merg uit de schacht werd verwijderd. Vervolgens moest de pen gehard worden. Dit deed men door deze in water te weken. Wanneer de pen wit en glanzend werd was het weken voltooid. Nu plaatste men de geweekte pen in gloeiend heet zand van 175 graden. Het zand was heet genoeg wanneer de pen wel siste, maar niet barstte. Hierdoor hardde de pen niet alleen uit maar werd tevens de punt doorschijnend. Ten slotte moest de bovenste huidlaag van de pen worden geschraapt en werd de pen verder af gesneden.
Jan Teuniszn, een pennenmaker afkomstig uit Leiden, woonde begin zeventiende eeuw in de Delftse Ursulenstraat (heden Trompetstraat). In 1606 huwde hij met de weduwe Jannetgen Jansdr die afkomstig was uit Embden.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies