geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Haaxman, Pieter Allardus

From VerhalenWiki

(Redirected from Pieter Allardus Haaxman)
Jump to: navigation, search

De kunstschilder, tekenaar en aquarellist Pieter Allardus Haaxman werd op 12 november 1814 geboren in Delft. Hij was de zoon van Cornelis Haaxman Andrieszoon en Maria Bolland. Pieters vader was commies der recherche bij de stedelijke belastingen te Delft. Op 15 juli 1840 huwde Pieter op 25-jarige leeftijd met de één jaar jongere Anna Elisabetha Margaretha Ilcken. Zij was de dochter van goudsmid Christiaen Ilcken die aan de Markt woonde. Het echtpaar kreeg zeven kinderen; vijf zoons en twee dochters. Hun jongste zoontje werd slechts één maand oud en drie dagen na zijn overlijden stierf ook moeder Anna (1858), slechts 42 jaar oud.
Pieter leerde het vak van de Rotterdamse kunstschilder Cornelis Ouboter van der Grient en van de schilder Cornelis Kruseman. Haaxman werd tekenleraar aan de Stadstekenschool en gaf les aan de HBS en de Burgeravondschool te Delft. Voorts was hij secretaris bij het tekengenootschap 'Tandem fit surculus arbor'. Pieter was de leermeester van schilder en tekenaar Adolf Mangold. Pieter Haaxman legde zich toe op het schilderen van genrevoorstellingen, figuurvoorstellingen, strandgezichten, portretten en geschiedenis. Hij was de grootvader van anatomisch tekenaar en kunsthistorica Jeanne Loos-Haaxman en de oom van kunstschilder/tekenaar Pieter Haaxman. Pieter Allardus Haaxman overleed op 21 december 1891 in zijn geboortestad Delft op de leeftijd van 77 jaar.

Elsje van Houwening, geschilderd door Pieter Allardus Haaxman

Bronnen: RKD, Wikipedia, DTB-Delft

Note: Op een aantal punten zoals de spelling van Allardus, leeftijd bij overlijden Haaxman, aantal kinderen, geboorteplaats Ouboter, overlijdensjaar P.A.Haaxman wijkt de informatie op Wikipedia af van die bij het RKD en in de DTB-Delft. In deze gevallen is in bovenstaand artikel de meer betrouwbare informatie van RKD en DTB-Delft gevolgd.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies