geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Pijlenmaker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Pijlenmaker
Jacob Cornelisz van der Sloot bezat een huis in de Choorstraat ongeveer alwaar zich heden huisnummer 36 bevindt. Hoewel hij op genoemd adres vermeld stond, was de in 1654 overleden Jacob woonachtig in Rotterdam. Van der Sloot verdiende de kost als schotmaker. Een schotmaker vervaardigde pijlen, dus zou de benaming pijlenmaker ook de lading dekken.

Pijlen werden door de eeuwen heen uit allerlei materialen gemaakt en de onderdelen werden aan elkaar bevestigd d.m.v. ondermeer lijm, bindmateriaal of klemverbindingen. Pijlen werden opgebouwd uit drie hoofdonderdelen t.w.: de punt, de schacht en de bevedering. Pijlen moesten uiteraard scherp en hard zijn, met het zwaartepunt in de pijlpunt. Maar de pijl moest bovendien aerodynamisch zijn. In de oertijd werden pijlpunten van steen gemaakt. In latere tijden werd ijzer of brons gebruikt. Jacob zal zijn pijlschachten van hout hebben gemaakt, mogelijk essen- of beukenhout. Dit zijn goed buigzame houtsoorten. Esdoorn, dennen en ceder zijn daarentegen weer lichte houtsoorten en derhalve evenwel geschikt als pijlschacht.
Om de pijlen nog dodelijker te maken konden ze in gif gedrenkt worden of van weerhaken worden voorzien. Pijlgif dat in onze regionen gebruikt kon worden, was het gif van de Taxus baccata.
Het ambacht van Jacob van der Sloot vereiste grote vakmanschap. Het was zaak dat de vervaardigde pijlen een zo identiek mogelijke vlucht hadden hetgeen de trefkans vergrootte.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies