geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Pincheelmaker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

De gebroeders Horenbeeck

Francoijs Willemsz Horenbeeck was pincheelmaker te Delft. Ook Willem van Horenbeeck was pincheelmaker of pinseelmaecker en eveneens woonachtig in Delft. Zij waren vermoedelijk broers want zij leefden in dezelfde tijd (eind zestiende, begin zeventiende eeuw). Omdat zij beiden hetzelfde beroep hadden, ligt het voor de hand aan te nemen dat zij het vak van hun vader hadden geleerd. Pincheelmaker ofte wel penseelmaker was een ambacht dat in Delft niet veel voorkwam. Toch waren er volop kunstschilders in de Prinsenstad werkzaam. Franchoijs en Willem zullen ze allemaal gekend hebben; van de grote meesters tot de onbekend gebleven amateurschilders.

Soorten penselen

Kunstschilders hanteren het penseel 1638
Penselen worden en werden door kunstschilders gebruikt voor het aanbrengen van de verf op het doek, papier of paneel. We kunnen verschillende verfsoorten onderscheiden zoals olieverf, waterverf, gouache en acrylverf. En bij de verschillende verfsoorten hoort ook een verschillend gebruik van penselen. Zo hebben olieverfpenselen een lange steel terwijl de stelen om te aquarelleren juist kort van steel zijn. Het penseel van de aquarellist is dik en puntig. Reden dat kunstschilders penselen prefereren boven kwasten is het feit dat kwasten stugger zijn waardoor de verfstreep zichtbaarder blijft. Penselen zijn veel soepeler. Dit komt doordat kwasten veelal van varkenshaar vervaardigd zijn tegen marterhaar bij penselen.

Gebruik van penselen

Het reinigen van penselen is voor de olieverfschilder bewerkelijker dan voor de aquarellist. Daarom houdt eerstgenoemde vaak meerdere penselen in de hand. Elk penseel voor een andere kleur. Zo hoeft hij niet bij iedere nieuwe kleur eerst zijn penseel schoon te maken. De aquarellist kan volstaan met één enkel penseel, immers met één handbeweging reinigt hij het penseel eenvoudig met water. Een acrylschilder moet zijn penseel al snel in het water zetten omdat acrylverf sneldrogend is. Penselen mag men na gebruik nooit op de haren zetten want deze gaan daardoor uiteen staan waardoor ze niet meer goed gebruikt kunnen worden.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies