geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Pynas, Jacob Symonsz

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Jacob Symonsz Pynas (Pijnas, Pinas) was niet de enige kunstschilder in de familie. Ook zijn broer Jan was zeer bekwaam met het penseel. En hun zuster Meijnsje was gehuwd met de kunstschilder Jan Tengnagel.
Jacob was degene die zich in Delft zou vestigen. Hij werd geboren te Amsterdam in 1592 of 1593 en was de zoon van een koopman en makelaar. Zijn ouders heetten Simon Jansz Pynas en Neel Jacobsdr, alias van Harencarspel. De Pynas broers maakten deel uit van een groep post-maniëristische schilders van historiestukken uit het begin van de zeventiende eeuw. Zij waren van grote invloed op Rembrandt van Rijn en worden daarom de pre-Rembrandtisten genoemd. Naar wordt vermoed was Rembrandt enige tijd in de leer bij Jacob Pynas.
Jacob was respectievelijk werkzaam in Rome, Amsterdam, Leiden, Den Haag, Leiden, Haarlem, Delft, Amsterdam, Alkmaar en wederom Delft. In Rome, waar hij met zijn broer Jan geweest was, maakte hij zich zijn warme, lichte schilderstijl eigen.
Kunstschilder, tekenaar Jacob Pynas specialiseerde zich in Italianiserende landschappen, historie, portretten, landschappen en architectuur (als genre). In 1631 verhuisde Jacob naar Delft, alwaar hij zich aan de Gasthuislaan vestigde. Hij bleef hier tot 1641, om weer naar Amsterdam te vertrekken. In 1645 keerde hij terug naar Delft om er tot zijn dood in 1650 te blijven wonen. Vermoedelijk bleef Jacob ongehuwd, van hem zijn geen vrouw, noch kinderen bekend.

Jacob Symonsz Pynas

Bronnen: Wikipedia, Ecartico, RKD

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies