geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Jansz, Ritsert

From VerhalenWiki

(Redirected from Ritsert Jansz)
Jump to: navigation, search

Ritsert Jansz is een nogal onbekende Delftse kunstschilder van Dordtse origine. Wanneer hij in Dordrecht geboren werd is niet bekend. Evenmin weten we wie zijn ouders waren of hoe zijn eerste echtgenote heette. Mogelijk bracht de liefde hem naar Delft. Hij woonde op het Oude Delft, waarschijnlijk richting Noordeinde (Haagpoort).
Het heeft er alle schijn van dat hij zijn eerste gezin kwijtraakte aan de pest. Deze epidemie woedde in volle hevigheid in Delft in de jaren 1624 en 1625. Op DTB-Delft vinden we dat binnen anderhalve maand tijd vier kinderen en de vrouw van ene Ritsert Jansz begraven werden, allen in de Oude Kerk. Zij overleden allen tussen 12 oktober 1624 en 28 november 1624, soms met de vermelding 'Oude Delft' of 'bij de Haagpoort'. Honderd procent uitsluitsel dat het in alle gevallen om het gezin van deze schilder ging is er niet, maar waarschijnlijk lijkt het wel.
Ritsert trouwde opnieuw. De ondertrouw vond plaats op 14 juni 1625. Zijn bruid was de weduwe Maritge Gerritsdr Lest. Ook zij was in 1624 (binnen twee weken tijd zelfs) haar man en kinderen kwijtgeraakt. Zeer waarschijnlijk eveneens aan de pest. Tussen 1625 en 1627 werkte en woonde Ritsert in Schiedam. Ritsert Jansz de schilder zou in 1627 overleden zijn. In ieder geval stierf hij vóór 1635, want in dat jaar trouwde zijn weduwe met ene Jan Gerritsz Wors.

Bronnen: Ecartico, DTB-Delft, Delff nr.3 2012.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies