geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Rutger Vismans

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Wikischiedam.jpg


RutgerVismans-Jenevermuseum2018.jpg

Rutger Vismans als leerlingstoker aan de slag bij Jenevermuseum: Nieuwe brandersknecht wil iets maken waar een verhaal in zit.

Rutger Vismans is brandersknecht in het Jenevermuseum Schiedam. Hij leert als leerlingstoker de kneepjes van het vak en hoopt in de toekomst zijn eigen merk op de markt te brengen.

Jenever hip? "Jazeker", klinkt het overtuigend uit de mond van Rutger Vismans. Hij is sinds vorige maand de nieuwe brandersknecht van het Jenevermuseum Schiedam en dus nog in zijn ‘proeftijd’. Als leerlingstoker leert hij in drie jaar de kneepjes van het vak, want jenever maken, dat is een ingewikkeld proces. Vismans, woonachtig in Haarlem, weet het nog goed. "De eerste keer dat ik in aanraking kwam met jenever was in De Klomp, een café in Delft. Dat drinkt mijn opa altijd, dacht ik toen... Maar toen kreeg ik er tóch een voorgeschoteld. Want ik móest en zou het proeven, en was ik op slag verliefd", blikt hij terug op die eerste ontmoeting. De ‘jeneverneus’ stond er vervolgens twee jaar achter de bar en leerde ondertussen veel over jenever. "Inmiddels bellen vrienden mij op als ze iets over jenever willen weten. Maar je kennis houdt ergens op. Omdat ik mijn werk – ik was commercieel ingenieur – niet zo leuk vond, ben ik eens gaan nadenken over mijn toekomst. Nou, ik was er snel uit, want ik wil mijn eigen jenever maken en dat op de markt brengen." Vacature Maar om dat thuis als een soort ‘hobby-Bob’ te gaan doen, dat zag hij niet zitten. "Toen zag ik de vacature voor brandersknecht bij het Jenevermuseum. Het kon niet mooier, dacht ik toen. Dit móet ik gaan doen, ik ben geschikt voor deze functie." Die mening deelde men bij het museum. Vismans is inmiddels in de leer bij meesterstoker Ronald Mol, die ook een paar dagen in de week bij distilleerderij De Kuyper werkzaam is. "Ronald en ik zijn nu samen verantwoordelijk voor de stokerij, waarin ook een grote groep vrijwilligers actief is. Ik ben een soort spons, wil alle kennis die ik tot me krijg opzuigen. Ik was altijd veel te veel met computers bezig, hier ben ik vooral actief op de werkvloer. Ik vind het heerlijk, voel me als een vis in het water." Het is de bedoeling dat Vismans over een jaar de basis van het jenever stoken in de vingers heeft. Vervolgens heeft hij nog een paar jaar nodig om de details onder de knie te krijgen. In de tussentijd wil hij aan de slag met zijn eigen jenever, samen met het museum welteverstaan. "Ik wil iets maken waar een verhaal inzit, het cultuurhistorische verhaal dat het museum ook uitdraagt. Jenever is een mooi, ambachtelijk product dat veel variatie kent. Je drinkt als het ware geschiedenis. Ik hoop een goed ambassadeur te kunnen zijn". Marjolein Beumer, directeur van het Jenevermuseum, is enthousiast over die ambitie. "De plannen van Rutger sluiten perfect aan bij ons verhaal", stelt zij. "Hij wil niet alleen een commercieel product maken, hij wil het hele verhaal vertellen. Daarom heeft het zeker meerwaarde voor ons. Wij zullen Rutger dan ook helpen waar mogelijk.".

Bronvermelding

Auteur: Sandra Don. Algemeen Dagblad, Regio Waterweg 30-05-18, 13:06. open artikel.

Wiki

Wikischiedam.jpg
WikiSchiedam

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies