geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Schaliedekker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
De leidekker

Gerrit Jansz, die in 1589 in de Harmenkokslaan woonde, had geen last van hoogtevrees. Hij was namelijk schalijdekker (of schaliedekker) van beroep. Schalijdekker was een andere benaming voor leidekker; een dakdekker dus die leistenen dakpannen gebruikte. Leisteen werd vroeger veel als dakbedekking gebruikt. Vooral in gebieden waar het veel gevonden werd, soms aan de oppervlakte, zoals België en Duitsland. Maar ook in Nederland vond dit materiaal ruime toepassingen.

De structuur van leisteen is gelaagd waardoor het tot platte stukken verbrokkelt en dus geschikt is om tot dakpan verwerkt te worden. Het kon met metaal (koper bijvoorbeeld) worden verankerd aan het dak.
Leisteen had grote voordelen als bouwmateriaal. Het zag er niet alleen mooi uit maar was ook makkelijk te verwerken. En niet onbelangrijk voor een dak; het was niet waterdoorlatend. Ook is het als grondstof makkelijk te winnen. Een ander voordeel is dat het makkelijk te reinigen is doordat het materiaal enigszins vettig is. Tussen de dunne laagjes steen bevindt zich namelijk een olieachtige vloeistof.
Maar er kleven ook nadelen aan het gebruik van leisteen. In gebieden met een koud klimaat kan water tussen de laagjes steen bevriezen waardoor de leien stuk gaan. Bovendien is het niet slijtvast want door de laagjesstructuur brokkelt het materiaal makkelijk af. Ook vandaag de dag wordt leisteen zo nu en dan nog toegepast als dakbedekking, echter tegenwoordig is leisteen vrij kostbaar.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies