geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Molijn, schildersgeslacht

From VerhalenWiki

(Redirected from Schildersgeslacht Molijn)
Jump to: navigation, search

Het schildersgeslacht Molijn (Molyn, Moleijn) heeft haar wortels vermoedelijk in Vlaanderen. Van daaruit heeft het zich verspreid over een aantal steden in het westen van de Noordelijke Nederlanden. We komen schilders uit deze familie tegen in Haarlem, Delft en Rotterdam. De Rotterdamse tak van het geslacht placht zich ook wel Demolijn of Dumolijn te noemen. Vanuit Delft en Leiden heeft men zich weer in Leiden gevestigd.
Het blijkt lastig al deze takken van de familie aan elkaar te koppelen. Maar ook om de personen uit elkaar te houden. Dit komt met name doordat binnen dit geslacht de namen Jan, Jacob en Pieter veelvuldig voorkomen. En nadat via huwelijk de familie van Leeuwenhoek aan de Molijns verbonden was werd ook de naam Antoni (Anthonie) veelvuldig gebruikt. In Delft woonden ze daarbij ook nog eens op twee plaatsen binnen dezelfde straat, nl. de Choorstraat. In deze straat heeft de familie Molijn twee woningen bewoond die recht tegenover elkaar gelegen waren. Aan de noordzijde van de Choorstraat lag de woning ongeveer ter hoogte waar nu de huisnummers 36-40 gelegen zijn. De woning aan de zuidzijde lag zo’n beetje waar heden Albert Heijn gevestigd is.
Zij waren overigens niet de enigen die zich met de schilderkunst bezig hielden; binnen een straal van honderd meter woonden onder meer Abraham de Coge, Abraham Stuling, Adriaen Rijperveld en Pieter Vromans. De woningen aan weerszijden van huize Molijn (zuidzijde Choorstraat) zijn bewoond geweest door de schilders Arijen Heijndricxsz Boda en Jordaens.
De familie Molijn telde niet alleen veel kunstenaars maar ook veel beroepen die aan gezag gerelateerd waren, zoals deurwaarder, curator en procureur. Voor de Delftse schilders uit de familie Molijn kunnen we onderstaand schematisch overzicht opstellen. Dit schema ziet er vrij eenvoudig uit; vader Jacob Jansz Molijn, schilder, kreeg drie kinderen die eveneens met de schilderkunst van doen hadden. Helaas zijn van Jacob geen schilderende kleinkinderen getraceerd en is met zijn kinderen de tak van Delftse schilders uitgestorven.

Schilders in de Delftse tak:

Het Delftse schildersgeslacht Molijn schematisch
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies