7 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Portret van Dirk Scholl (1641-1727)
: 104037
: C8896
Anatomische les van Dr. Theodorus Hoogeveen
: 102309
Dirck Scholl 1641-1727
: R54545
Composities van Dirck Scholl
: R73495
Muziek in een Delftse catalogus uit 1708 : het instrumentale oeuvre van Dirck Scholl
: R22484
De inventaris van Dirck Scholl, een jonge musicus in Delft (1666)
: R16486

Scholl, Dirck

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Dirck Scholls persoonlijke leven

Met haar twee grote kerken heeft Delft een aantal organisten in dienst gehad. Daarvan is Dirck Scholl veruit de bekendste. Dirck was een zoon van de Brielse klokkenist Jan Scholl en werd in 1641 in Brielle geboren. Jan Scholl was de leermeester van zijn zoon(s). Van 1661 tot 1665 was Dirck Scholl klokkenist in Arnhem. In 1665 verhuisde Dirck naar Delft. In hetzelfde jaar ging hij in ondertrouw met Johanna van Noordt, wiens vader organist was in de Oude Kerk te Amsterdam. Reeds in 1666 kwam Johanna te overlijden. Een tweede liefde vond Dirck in de Haagse Jacoba van der Heck, met wie hij in 1678 in het huwelijk trad. Uit dit huwelijk werden enkele kinderen geboren (broer Cornelis huwde Sara van der Heck). Ver hoefde Scholl niet te lopen naar zijn werk want hij woonde op de Brabantse Turfmarkt (westzijde) nabij de hoek met de Jacob Gerritstraat. Dat is ter hoogte van heden Brabantse Turfmarkt 95.

Dirck Scholl op een ets van Thomas van der Wilt

Dirck Scholl de organist

Toen in 1664 Daniël Groen (tweede klokkenist van de Nieuwe Kerk) overleed, kreeg Dirck Scholl de kans deze leemte te vullen. Op 1 februari 1665 trad Scholl in dienst van de kerk als tweede klokkenist en organist. Dirck kreeg drie bespelingen per week voor zijn rekening. Toen in 1687 eerste klokkenist Hendrik van Stroomberg overleed, nam Scholl zijn plaats in. Ook Dircks broer Cornelis was een begenadigd organist. Hij speelde voor de Oude Kerk. Dirck gaf muziekles aan de leerlingen van het Fraterhuis tegen een gage van ƒ40 per jaar. Er zijn tien titels bekend van muziekbundels van Scholl. Hij bracht die middels krantenadvertenties aan de man. De bundels werden direct bij hem om de hoek gedrukt in de ‘nieuwe Boeck Druckerij’ die in de Kromstraatsteeg gevestigd was. Na overlijden van de drukker koos Scholl voor een drukkerij aan de Koornmarkt.

Nieuwe Kerk in vroeger tijden

Dirck Scholl geëerd

In 1699 werd Scholl door kunstschilder Thomas van der Wilt op een ets vereeuwigd. En de bekende dichter Hubertus Kornelisz Poot, langs wiens huis Scholl liep wanneer hij op weg was van huis naar de Nieuwe Kerk v.v., maakte een lofdicht op hem. Jacoba van Heck overleed medio februari 1687. Dirck stierf veertig jaar later; eind maart 1727. Zijn grafschrift luidt: ‘ruim twe meer als sestig iaaren bezielde 't klokke spel en 't Nieuwe Kerks Orgelwerk’.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies