geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Sjef Henderickx

From VerhalenWiki

Revision as of 23:53, 31 March 2019 by Mvoorsouw (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Wikischiedam.jpg

De komst van de familie Henderickx vanuit België naar Nederland in het begin van de twintigste eeuw heeft het kunstenaarsklimaat in Schiedam geen windeieren gelegd. Stuk voor stuk zijn de telgen Henderickx getalenteerd. Voor ‘Scyedam’ praat Marianne Ames met Sjef Henderickx. “Zolang er ideeën zijn, blijf ik aan de slag.”

Kunstenaar Sjef Henderickx over herinneringen, kunst en Schiedam

‘Aan de materie ontsnap je niet’

Een gesprek met kunstenaar Sjef Henderickx gaat natuurlijk over kunst, al zijn de herinneringen aan zijn vader André en oom Frits onmiskenbaar vervlochten in zijn werk. “Ik heb toch over de tafelrand heen kijkend de verschillende technieken in me opgezogen.” Zijn atelier in een voormalige school in Tuindorp ziet eruit zoals je van een beeldend kunstenaar verwacht: in alle hoeken en gaten zijn beelden, sculpturen, tekeningen en schetsen. Op het bureau staat een ontwerp voor een nieuwe opdracht van de Vrienden van het Jenevermuseum. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan ervan dit jaar ontwerpt Sjef Henderickx een speciale fles met als titel ‘Schip op sterk water’. Tot zijn genoegen heeft hij net gehoord dat er al 25 in de voorverkoop zijn verkocht. Tegen de wand hangt een tak met een bronzen uil erop, een component van een ander nieuw werk. Het is onderdeel van een beeld dat hij op initiatief van de wijkvereniging Kethel-Oost in opdracht van de gemeente maakt. Op 28 juni krijgt het beeld getiteld ‘De Knotwilg’ van ruim vijf meter hoog een plek bij de ingang van de wijk aan de Zwaluwlaan. Burgemeester Lamers zal het kunstwerk onthullen.

Sjef Henderickx met het beeld "De Knotwilg'


“Een beeld in de openbare ruimte moet meer genereren dan decoratie”, zegt Henderickx stellig. Met een knipoog naar de namen van Hollandse landschappen in de buurt, zoals Weide en Rietkraag, heeft hij een knotwilg ontworpen. Alle takken - op één na – zijn gesnoeid: die keren als kunstwerk terug op de blinde kopgevels van de huizen. Hiermee verbindt hij de geclusterde woonerven, waaraan hij overigens zelf ook woont, met elkaar. “Een geurvlag achterlaten in je eigen wijk, is niet verkeerd.”

Kunst is exportartikel

Van de haat-liefdeverhouding die hij als jonge kunstenaar in de jaren zeventig met Schiedam had, beklijft de liefde. “Het is bijna paradoxaal. Kunst is een belangrijk exportartikel in deze arbeidersstad. Schiedam houdt dapper allerlei instellingen op dit gebied in stand, zoals musea, galeries. Er heerst een sympathiek kunstenaarsklimaat.” Als antwoord op de vraag of Henderickx zich erkend voelt als kunstenaar, knikt hij. Maar ja, hij had ternauwernood het diploma voor de Academie voor Beeldende Kunsten op zak en hij kreeg een prijs van de Rotterdamse Kunststichting. Een expositie in het Stedelijk Museum Schiedam volgde, evenals een opdracht voor de gemeente Schiedam. In het Stadskantoor bevindt zich op elke verdieping nog steeds een plexiglas reliëf van zijn hand. Die opdrachten en exposities gaven hem wel zelfvertrouwen. De kritieken logen er ook niet om. “Toch ontstaat kunst vaak uit twijfel en onzekerheid. Het is niet gemakkelijk. Je bent je eigen opdrachtgever, uitvoerder en dan moet je ook nog eens de boer op om je eigen werk te verkopen.” Sjef Henderickx is meer een tekenaar dan een schilder. Hij gebruikt niet snel een kleur, maar houdt zijn ontwerpen aards en herkenbaar. Zelfs zijn abstracte werk is in zekere zin nog figuratief. “Aan de materie ontsnap je niet”, zegt hij daarover. Magnum opus In zijn werk ’t Lam in de Grote Kerk komt alles bij elkaar. De kleur, het aardse, geschiedenis en natuurlijk de archeologie waarmee hij op zijn vijftiende in aanraking kwam. Volgens de kunstenaar klinkt de filosofie van archeologie door in zijn werk. “Het gaat dan om het proces van verandering, het begrip tijd komt om de hoek kijken.” Het beeld bevat maar liefst duizend restanten van altaren uit de Grote Kerk die de geuzen na de Beeldenstorm kort en klein sloegen. ’ t Lam is zijn magnum opus. “Toen de kerkvoogdij zat te dubben over wie het beeld moest onthullen, zei ik ‘vraag Beatrix’. En dat lukte. In 2010 heeft de koningin het beeld in de Grote Kerk onthuld. Ik had ooit een expositie op Drakesteijn gehouden toen ze nog prinses was.” Lachend: “ Ze zei: ‘Zo meneer Henderickx, dat is lang geleden’.” Zeventig jaar wordt Sjef Henderickx in 2014. “Ik ben een kind uit de Hongerwinter. Mijn moeder reed met de fiets naar het Westland om kruiken jenever te ruilen voor melk voor mij. Trouwens, de gebroeders André en Frits Henderickx moesten het van de jenever en de kerk hebben. Door de opdrachten van distillateurs en van kerkbesturen konden zij leven. Ik heb een foto waarop zij samen aan een tafel gebogen, zitten te werken aan een kunstwerk. Veel werken heb ik zien ontstaan, de verhalen heb ik onthouden. Op veel plekken in de stad kom je werk van hen tegen. Begrijp je dat ik trots ben?“

Sjef Henderickx in zijn atelier
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies