3 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Mienette Storm-van der Chijs
: 143291
: S3760
: C44594

Storm-van der Chijs, Mienette

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Leefde van 1815–1895.

Mienette Storm-van der Chijs

Zij werd in Delft geboren, maar het bleek moeilijk om persoonlijke gegevens over haar te achterhalen. Zij ging tot haar veertiende jaar naar school, daarnaast kreeg zij pianoles en tekenen. Door haar vaders zakenrelaties kwam zij in contact met mensen uit alle delen van de wereld. Zij reisde veel, en was betrokken bij charitatief werk in Delft. In 1845 trouwde ze, maar door ziekte en vervolgens overlijden van haar echtgenoot, maar dit duurde slechts twee maanden.
Zij richtte een Leer- en Werkschool op voor behoeftige meisjes. Daarnaast bleef ze reizen. Door haar vriendschap met koningin Sophie had zij introducties voor alle hoven in Europa. Ook had zij belangstelling voor de positie van vrouwen en meisjes in de Nieuwe Wereld en voor de ontwikkeling van de land- en tuinbouw. Zij werd steeds meer bekend als voorvechtster voor de rechten van de vrouw.

Bron

Delftse vrouwen van vroeger door Delftse vrouwen van nu.
Uitg. VO|C Delft, mei 1996. ISBN 90-75095-23-6
(Verkrijgbaar bij het Gemeente-archief Delft.)

Mienette v.d Chijs hoek Cellebroerstraat Minderbroerstraat. Foto: J.W. Stolk

Mienette was de dochter van de koopman Jacobus van der Chijs en Anna Susanna Bagelaar. Zij was de enige dochter en tevens het jongste kind van het gezin. Haar geboortehuis was Breestraat 1. De plaquettes ter nagedachtenis aan Mienette zijn te zien op de website van der Krogt en haar biografie op de site Historici.Nl.
Op de hoek van de Minderbroerstraat met de Cellebroerstraat is een muurschildering aangebracht ter nagedachtenis van Mienette. Een begeleidende tekst in het Nederlands en in het Engels vertelt ons dat op deze plaats bovengenoemde feministe overleed. En dat haar persoonlijke bibliotheek als oud papier werd weggegooid.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies