geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Tapperijen

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Tapperij

Pieter van der Stap genoot eind negentiende eeuw enige bekendheid in Delft. Hij was sinds 1870 kastelein van de tapperij aan Scheepmakerij nummer 37 en bekleedde deze functie bijna veertig jaar later nog steeds. Het pand – waar hij ook woonde – was het eigendom van tuinder H.J. Elfferich die verderop op de Rotterdamseweg woonde. In 1907 betaalde Van der Stap ƒ2,50 huur voor de woning en ƒ1,00 voor de tapperij of slijterij. Hij bewoonde de drie vertrekken die het pand rijk was toen samen met zijn vrouw en dochter.
De huurkosten verraden een zekere welgesteldheid van het echtpaar. Dit blijkt tevens uit het feit dat Pieter van der Stap gemachtigd was om reeds in de jaren 1880 zijn stem uit te brengen voor de Delftse gemeenteraad, de provincie en de Tweede Kamer. Dit was toentertijd slechts weggelegd voor de meest draagkrachtige Delftenaren.
Op Rotterdamseweg 127 had A.M.J. Drenth rond 1889 ook een tapperij, waar hij soms besloten partijen organiseerde. Bijna twintig jaar later bleek mejuffrouw E.C.J. Drenth (zijn dochter?) de tapperij te bezitten. Weduwe Huiberdina Haaksman-van Es was toen de uitbaatster van de tapperij en de bewoonster van het pand. Een tapperij nam weinig ruimte in en was een geëigend middel voor alleenstaande vrouwen om wat extra inkomsten te vergaren. De woning annex tapperij bestond in 1907 slechts uit twee vertrekken en een zolder.
In dezelfde periode exploiteerde A.J. van Bommel enkele huizen verderop – op Rotterdamseweg 133 – eveneens een tapperij of koffiehuis, waar hij af en toe nachtelijke partijen hield. En op nummer 114 had de familie Steijger een café onder de wel erg modern aandoende naam De Soos.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies