geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Teemsmaker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Teems aan een melkbus
Jan Willemsz en Arien Jans woonden beiden in Delft. Zij waren collega’s en oefende het eerzame beroep van teemsmaker uit. Maar wat was dat dan, een teemsmaker? Of beter gezegd; wat was een teems?

Een teems was een fijne zeef van paardenhaar of dun koperdraad en werd gebruikt om de melk te zeven. Zo’n zeef bestond uit een hoge, koperen ring met daarin een doek gespannen dat als filterdoek fungeerde. De ring had een trechtervorm om de doorloopsnelheid van de melk te vergroten. De teems werd op de melkbus geplaatst waarna de melk er doorheen gegoten kon worden en de ongerechtigheden op het filterdoek achterbleven. In later tijden verving men het filterdoek door een fijnmazige koperen filter. Delft kent nog een Teemsbrug, waar in vroeger tijden teemsen verhandeld werden.
In Delft stond een pand dat de naam 'In den Teemst' droeg en waar ene Arien Jansz woonde. Maar het is niet gezegd dat de bewoner van dat pand dezelfde Arien Jansz was als onze teemsmaker. Van Arien Jansz de teemsmaker weten we dat hij gehuwd was en zijn vrouw overleefde. Zij stierf in 1624. Over teemsmaker Jan Willemsz, die in 1578 vermeld werd, is verder niets bekend.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies