6 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Willem Danielsz. van Tetrode, ca. 1520-1580 : de Delftse Praxiteles : een studie naar het leven en het werk van een zestiende-eeuwse Nederlandse beeldhouwer = Willem Danielsz. van Tetrode : the Praxiteles from Delft
: R29396
Vier tekeningen van Willem Danielsz. Tetrode
: R29315
Willem Danielsz. van Tetrode
: R66482
Willem Danielsz. van Tetrode
: R30580
Willem Danielsz van Tetrode en de Oude Kerk
: R64278
Onbekende geweldenaar
: R80756

Tetrode van, Willem Danielsz

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Beeldhouwwerk, vermoedelijk in 1574 door Willem van Tetrode gemaakt.
Nederland kende in de Gouden Eeuw opvallend veel kunstenaars, maar opmerkelijk is dat zich daaronder zeer weinig beeldhouwers bevonden. Toch waren ze er wel, zoals de Delftse beeldhouwer Willem Danielsz van Tetrode (ca. 1525–1588).

Willem van Tetrode was de eerste Nederlandse beeldhouwer die zijn werk niet meer van hout maakte, maar van brons en steen. Hij leerde het vak in Delft bij een nu onbekende beeldhouwer. Tetrode trok naar Parijs en Florence en werkte vermoedelijk aan een aantal grote projecten. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog ontdekten Italiaanse conservatoren dat de beroemde kunstenaar Guglielmo Fiammingo niemand minder was dan Willem van Tetrode uit Delft. Guglielmo Fiammingo betekent letterlijk Willem de Vlaming. In Italië gebruikte men de benaming Fiammingo voor personen uit zowel de Noordelijke als de Zuidelijke Nederlanden. In 1551 trok Willem naar Rome alwaar hij werkte aan de restauratie en het vervaardigen van bronzen kopieën van antieke beelden. Van Tetrode is een belangrijk kunstenaar geweest omdat hij samen met een paar anderen ook de Renaissance, wedergeboorte van de antieke oudheid, in ons land introduceerde.
Omstreeks 1567 keerde Willem terug naar zijn geboortestad. Hier kreeg hij de opdracht voor een nieuw hoofdaltaar voor de Oude Kerk. Lang heeft men niet van dat altaar kunnen genieten, want het werd verwoest tijdens de Beeldenstorm van 1573. Al voor de Beeldenstorm is Willem van Tetrode de grens over gevlucht om in Keulen aan een nieuwe loopbaan te beginnen. Hij werkte daar in 1574 en 1575.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies