geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Theo Gootjes

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Wikischiedam.jpg

‘Liduina is de enige volksheilige die we hebben in Nederland’ '

Achter politiek tekenaar Theo Gootjes schuilt een hoofse ridder

In dit jubileumjaar geeft de redactie van ‘Scyedam’ een aantal Schiedamse kunstenaars ruim baan op de cover. Voor deze speciale Liduina-uitgave* kan niemand anders worden gevraagd dan Theo Gootjes (1942, Rotterdam). Als tekenaar heeft hij zijn interesse voor Bijbelse teksten vervat in 97 tekeningen van het Oude Testament en ook de Apocalyps heeft hij in zijn authentieke stijl vertaald. Hij woont in de schaduw van de Liduina basiliek waar hij elke zondag de eredienst verzorgt in het mannenkoor I.H.D. met gezangen. “De monnik in me is niet dood.” Als oudste zoon van het Rotterdamse kunstenaarsgezin Gootjes was Theo voorbestemd om priester te worden. “Voor arme mensen was dat de enige manier om een kind op een universiteit te krijgen. Maar na vier jaar seminarie in Limburg stond de hiërarchie die in een kerk heerst, me zo tegen dat ik tien gulden leende van een oom en naar huis terug ging. Ik koos voor mezelf en gaf gehoor aan het talent dat in mij schuilde. Mijn vader dacht toen dat ik mijn toekomst vergooide. Als ik nu terugkijk op mijn leven, heb ik alles bereikt wat ik wilde. Ik ben een geluksvogel.” In de gang van zijn huis aan de Oostsingel staat een stapel dozen met zeker 4000 politieke prenten getekend door ‘Teo’. Een vileine steek onder water nog aan het adres van zijn vader die Leo heette, een schilder van de post-Haagse school. Met bewondering spreekt Theo Gootjes over zijn vader. In de woonkamer hangt een schilderij van een 12-jarige Theo. “Het was kerstvakantie en ik moest poseren. In een half uur tijd had hij het schilderij opgezet, nat in nat. Virtuoos! Ik kan niet schilderen; ik heb de lijn nodig.”


Wapens in de strijd

Vanaf 1970 tot 1992 was Theo in dienst van Het Vrije Volk, later het Rotterdams Dagblad. Zijn stijl werd wel eens vergeleken met die van de befaamde tekenaar Albert Hahn. “Soms schrok ik zelf van de tekening die ik had gemaakt. Maar dan dacht ik ‘ik heb er de hele dag over nagedacht en daarna zo gemaakt’ en dan leverde ik de tekening toch in bij de redactie.” Politieke prenten zijn voor Gootjes wapens in de strijd. “Een politieke prent is altijd gechargeerd. Daarom heb ik nooit begrepen dat mevrouw Kroes een rechtszaak heeft aangespannen tegen publicatie van mijn tekening destijds in de krant. Het was niet mijn intentie om háár te beledigen; ik pakte de politicus aan. Het feit dat mevrouw naar de rechter stapte, deed mij beseffen wat een kracht een tekening kan hebben. Daar ben ik wel trots op, maar daar ging ik niet van uit bij het tekenen.” Achter de politiek tekenaar schuilt een hoofse ridder. “Iedereen denkt dat je tegenwoordig alles mag zeggen; voor mij hoeft dat niet zo”, stelt hij. Als voorbeeld pakt hij een tekening uit 2013 van Christus die met zijn gezicht naar het kruis toe hangt: ‘Christus wendt zich af van de wereld’. Hij pakt de religie aan, maar er zit altijd een zweem van mededogen in zijn pen. “Hier zal een Christen niet boos om worden. Dat is het verschil met de tekenaars van het Franse blad Charlie Hebdo en mij. Zij maken getekende moppen. Het ontaardt gauw in beledigen om het beledigen. Dat vind ik een grens overgaan.”

Je geeft mensen een stem

Desondanks is hij zelf ook aangeklaagd door Neelie Smit Kroes, heeft hij Henk Glimmerveen kwaad gekregen, maar ook Vlaardingse feministen, Grieken en het oud-strijderslegioen. “Ik ben regelmatig bedreigd, maar je moet je niet door angst laten leiden. Het is goed als er een discussie op gang komt. Je geeft mensen die geen stem hebben, een stem.” Idealist als hij is, ziet hij tegenwoordig om zich heen veel goede dingen gebeuren. “De jeugd gaat veel bewuster om met het milieu dan wij als jongeren in onze tijd, ze zijn bezig met voeding, duurzaamheid. Ik vind het wel een gevaar dat mensen nauwelijks meer lezen. De belangstelling voor geschiedenis neemt af bij de jeugd. Hoeveel jonge leden heeft de Historische Vereniging nou? Het is heel belangrijk om historisch besef te hebben, het verleden te toetsen. Ik juich het ook toe dat Liduina het thema van Schiedam voor 2015 is. Zij is iets unieks voor Schiedam. Mensen kwamen daarvoor in de jaren vijftig van heinde en verre in bussen naar Schiedam. Liduina is de enige volksheilige die we in Nederland hebben en die is geboren in Schiedam! Dat moeten we koesteren.” Hoewel hij in Tuindorp Vreewijk is opgegroeid, is Theo Gootjes verknocht aan Schiedam. “Daar heb ik José vandaan gehaald natuurlijk”, zegt hij met een knipoog naar zijn vrouw. “Schiedam is echt een heel mooie stad. Ik loop wel eens door Delft, met die lullige grachtjes. Hier zie je de grandeur van de stad: die patriciërshuizen aan de Lange Haven. Die uitstraling! Als bestuurders in Schiedam vroeger een beetje historisch besef zouden hebben, was er niet zo veel gesloopt. De Liduina basiliek is ook gered van de sloop en kijk nu eens hoe fraai die er bij staat. Wat dat betreft ben ik blij dat ik ben gepensioneerd als politiek tekenaar. Ik hoef niet elke dag weer een mening ergens over te hebben.”

Noot: Scyedam, jaargang 41, nr. 2, juni 2015, Historische Vereniging Schiedam. http://www.scyedam.nl/

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies