11 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
Copper plate with silversmiths’ maker’s marks
: 132249
Copper plate with silversmiths’ maker’s marks
: 132251
Deliciae : over de schrijfkunst van Jan van den Velde aan de hand van een inleiding op Van den Velde
: R23235
Contour onzer Beeldende Kunst 1954
: R76232
: C31126
Jan van de Velde, 1593 - 1641; teekenaar-schilder
: R56985
: C21535
: C30266
Oudheden, en gestichten van de bisschoppelyke stadt en meyerye van 's Hertogen-bosch, of Beknopte beschryvinge der steden en dorpen onder dat bisdom; ... met de leevens gevallen der bisschoppen en andere geleerde mannen...
: R20829
Contour onzer beeldende kunst in 1954
: E714

Velde van de, Jan

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Jan van de Velde stamde, als zoveel Nederlandse kunstschilders, uit de Zuidelijke Nederlanden. Zijn vader, die eveneens Jan van de Velde heette maar zich ook van de naam Hans bediende, was afkomstig uit Antwerpen, maar had zich in Delft gevestigd. Om onderscheid tussen vader en zoon aan te brengen zullen we vader Hans blijven noemen.
Hans woonde op de Verwersdijk in de 'Kersboom'. Hans leerde de Rotterdamse Maria (Maijke) van der Bracht kennen en zij gingen in Delft in ondertrouw. Het huwelijk vond plaats in Rotterdam op 5 juli 1592. Jan werd in 1593 geboren. Er heerst echter verwarring rond de geboorteplaats van de hier beschreven kunstschilder (Rotterdam of Delft). Volgens Thieme/Becker zou het Delft zijn geweest. Zowel de vader als de zoon van Jan waren kunstschilders luisterend naar de naam Jan van de Velde. Daarom worden ze aangeduid als Jan van de Velde I, Jan van de Velde II en Jan van de Velde III, waarbij de hier besproken schilder Jan van de Velde II is.
Van Jan zijn werken bekend, echter deze zijn te divers om aan slechts één schilder toe te schrijven. Naast kunstschilder was hij ook etser, graveur, tekenaar, taxateur, uitgever en prentkunstenaar. Hij schilderde landschappen, portretten, architectuur, boeren, interieurs en devotie. In zijn werkzame periode verbleef hij afwisselend in Haarlem en Enkhuizen. En tijdens een reis door de Niederrhein verbleef hij in Schenkenschans en mogelijk ook in Düren.
Van de Velde werd in 1614 lid van het Haarlemse Sint-Lucasgilde. Hij had de schilderkunst geleerd van Jacob Matham en had de kneepjes van het vak zelf weer overgedragen op zijn zoon (Jan van de Velde III), Willem Outgertsz Akersloot, Cornelis Goutsbloem en Cornelis van Kittensteyn. Jan was verwant aan de schilder Esaias van de Velde. Van de Velde huwde op 18 november 1618 (Enkhuizen) met Styntgen Frederickx Non. Jan van de Velde II overleed te Enkhuizen alwaar hij op 4 november 1641 werd begraven.

Bronnen: RKD, Ecartico, DTB-Delft, DTB-Rotterdam

Winterlandschap toegeschreven aan Jan van de Velde II
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies