geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Vuurschilder

From VerhalenWiki

Revision as of 10:07, 19 August 2013 by Erfgoed Delft en Omstreken - Peter van der Kruk (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
Een medallion uit 1647 dat met email geschilderd werd
In het Delft van 1621 liep een vuurschilder rond. Hij heette Anthoni Calenson. Nu denkt u bij vuurschilder misschien aan het schilderen van vlammende taferelen, maar dat was hier niet het geval. Een vuurschilder werkte met email.

Email of email is een beschermlaag van gesmolten glas dat op metaal wordt aangebracht. Omdat glas bij hoge temperaturen smelt en email als decoratie werd toegepast bedacht men de benaming vuurschilder. Het kan ook op aardewerk worden aangebracht, maar dan spreken we niet van email maar van glazuur. Het woord 'email' is afkomstig van het Oudfranse 'esmailler'. Op zijn beurt stamt dit woordje weer af van het Germaanse woord 'smeltan' dat smelten betekent.
Email bezit een aantal zeer goede eigenschappen. Doordat het erg glad is kan het makkelijk gereinigd worden. Het is onbrandbaar, hard, duurzaam, heeft een hoge kleurvastheid en is bestand tegen de inwerking van chemische stoffen. Daarbij beschermd email het metaal tegen corrosie. Email kan worden aangebracht op goud, zilver, koper, aluminium, staal en gietijzer. Wanneer er oxiden aan het email worden toegevoegd, krijgt het kleur en kan het voor decoratieve doeleinden worden aangewend.
In voorbije tijden was het nadeel van email dat er barsten in konden komen of zelfs schilfers van af konden springen. Immers email was minder buigzaam dan het metaal waarop het werd aangebracht. Moderne technieken zorgen ervoor dat dit probleem vandaag de dag niet meer bestaat.
Email werd vooral toegepast op keukenartikelen als lepels, pannen enz. Maar ook vond het een decoratieve toepassing op o.a. sieraden, medailles, lepels, tabaksdozen en dergelijke. In latere tijden werd vooral witgoed geëmailleerd. De vuurschilder werd ook wel brandverfschilder of emailwerker genoemd.
Op de afbeelding is een medaillon te zien dat met email werd ingekleurd. De techniek die hierbij werd toegepast was afkomstig uit de jaren dertig van de zeventiende eeuw. Iedere nieuwe kleur die opgebracht werd moest opnieuw gebakken worden.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies