geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Weyts, Pouwel Pouwelsz

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Synode van Dordrecht door Pouwel Weijts II
Pouwels Pouwelsz Weyts, kunstschilder, geboren te Dordrecht als zoon van Pouwels Weyts senior en Geertruyd van Davendonck. Vader Weyts was eveneens kunstschilder, derhalve wordt vader Pouwel Weyts I genoemd en de hier beschreven zoon Pouwels Weyts II.

Vader Weyts was afkomstig uit Brugge, maar vluchtte naar de Noordelijke Nederlanden. Hij hielp de beroemde kunstschilder en schrijver Karel van Mander om Brugge te ontvluchten. Van Mander vestigde zich in Haarlem, Weyts in Dordrecht, alwaar hij in 1585 huwde met Geertruyd van Davendonck en met haar een gezin zou stichten.
Wanneer Pouwels Weyts II in Dordrecht geboren werd in onbekend, maar het zal tussen 1585 en 1595 zijn geweest. Pouwels junior trad op 19 december 1618 in het huwelijk met de Delftse Fijtgen Jansdr die op de Markt woonde. Na een jaar in Leiden gewoond en gewerkt te hebben (1619) en er zelfs het poorterschap te hebben verkregen, vestigden Pouwels en Fijtgen (Sophia) zich in 1620 in Delft alwaar ze op het Marktveld gingen wonen. Het echtpaar werd gezegend met een aantal kinderen. Pouwels legde zich toe op het schilderen van architectuur. In 1620 trad hij toe tot het Delftse Sint-Lucasgilde voor kunstschilders, dat haar domicilie had aan de Voldersgracht.
Naast kunstschilder was Pouwels ook kunsthandelaar. Zo stond hij met zijn vrouw tijdens markt- en beursdagen jarenlang in Den Haag (Ridderzaal). Nadat hij daar veertien jaar lang op een slechte locatie had gestaan, diende hij een verzoek in voor een betere plek om zo voldoende inkomen te kunnen genereren om zijn zeven kinderen te kunnen voeden. Het verzoek werd ingewilligd.
Andere schrijfwijzen voor de namen van Pouwels Pouwels Weyts zijn Pauwels, Weijts, Weijs.
Pouwels Pouwelsz Weyts II overleed in 1629. Op 26 mei van dat jaar werd hij begraven in de Nieuwe Kerk te Delft.

Bronnen: DTB-Delft, RKD, Ecartico, Kalden.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies